túra / különleges tréningek

TENGERI VITORLÁSTÚRA 2021. SZEPTEMBER 25-OKTÓBER 2.

Útvonal: Zadar-Vodice-Skradin-Blue Lagoon-Trogir-Murter-Zadar

Iskolánkban régi hagyomány a tengeri vitorlástúra, amely remek lehetőség gyakorlatszerzésre, adriai helyismeret bővítésére, kikapcsolódásra no és kalandok átélésére…
A 2021. évi túrára az egyik legromantikusabb adriai útvonalat választottunk: Zadarból indulva a Közép-Adriapezsgő életű városában (Vodice Aci Marina) töltött éjszaka után felhajózunk a Krka-folyón Skradinba, ahol megnézzük a lélegzetelállító vízeséseket (Krka Nemzeti Park) majd kis szigetek között vitorlázunk a Sibenik előtti varázslatos szigetvilágban és egy horgonyon töltött éjszaka következik a híres Blue Lagoon öbölben (Krknjasi-öböl, Drvenik-sziget).
Ha azt gondolod, hogy az eddigi látnivalókat már nehéz fokozni, akkor most jön a java: Trogir, Unesco listás világörökség, Herczeg Ferenc szavaival a “kőbe vésett mese”. Trogirból fordulunk újra észak felé, Murteren állunk meg, a 3 murteri kikötő közül a legkevésbé ismertben: Jezera Aci Marinában.
Innen hajózunk vissza Zadarba.

A PROGRAMTERV RÉSZLETESEN:

Szeptember 25-én szombaton délután hajózunk be Zadarban, flottánk Bavaria 50 és 2 db Bavaria 44-es hajókból áll.

 • Vasárnap reggel futunk ki Zadarból, déli irányban hajózunk a Murtersko More felé. A távokat úgy választottuk meg, hogy a lehető legtöbbet tudjunk vitorlázni: ezen a túrán nincsenek nagy távolságok, amelyeket csak a hajómotorral lehetne legyőzni. Belefér az is, hogy a lehető legtöbb időt töltsük vitorlával haladva. Este Vodice ACI Marinában kötünk ki, felfedezzük ennek a mindig nyüzsgő városnak az örömeit. Itt előfordulhat az is, hogy a vendéglő teraszán látványpékség helyett “látvány kisüsti főzde” üzemel, itt lehet megtekinteni, hogyan készül a Travarica.
 • Hétfőn Sibenik felé haladva bevitorlázunk a Szent-Antal öbölbe. Elhaladunk az öböl bejáratát védő középkori erőd mellett, majd lélegzetelállító látványban lesz részünk: a tengerről egy magas hegyek között fekvő édesvízű öbölbe érünk, a szemközti dombon Sibenik középkori városával. A ríva mellett hajózunk el, innen csodáljuk meg Juraj Dalmatinac híres székesegyházát. Hamarosan összeszűkül a hajóút, vadnyugati kanyonkavalkádon át hajózunk fel a Krka-folyón Skradinba. Az út 10 tengeri mérföld a folyón, de ezt végig zöld-vörös laterális jelek között kanyarogva tesszük meg, jobbról-balról égbeszökő sziklafalak között. Korai kikötést tervezünk, hogy beleférjen a kirándulás a Krka Nemzeti Parkba. Az ACI marina mellől indul a kirándulóhajó, 20 perc sétahajózás után a vízeséseknél szállunk ki, ahol egy fakultatív délután következik, hogy mindenki a saját tempójában sétálhassa végig a csodálatos parkot a vízesések között kanyargó ösvényeken.
 • Kedden visszafelé is megtesszük az utat a Krka-folyón, hogy minden zegét és zúgát alaposan megcsodálhassuk ennek a varázslatos vidéknek. Az édesvízről ismét sós vízre váltunk, dél felé hajózunk a sibeniki apró szigetek között, majd Primosten partjai előtt. Ma este az Adria Top 10 listás Blue Lagoon öböl a célunk, ahol horgonyon töltjük az éjszakát. Ha időben érkezünk, akkor a Nap fényében valóban karibi hangulatot idéz az öböl türkizkék vize. A horgonyzás és a hajón főzés egy túránkról sem hiányozhat, így lesz most is!
 • Szerdán korán indulunk az öbölből, hogy időben érkezhessünk Trogirba, amelynek a kikötője délután már olyan zsúfolt, mint egy bevásárlóközpont ahol 101 %-os leárazást tartanak. A kikötő foglaltsága nem csoda: a hajókról közvetlenül Trogir óvárosában gyönyörködhetünk. Én magam sokszor jártam már itt, de akár minden héten elhajóznék ide, megunhatatlan. Ezzel persze mások is így vannak, legutóbbi ittjártunk alkalmával például Trónok Harca forgatás miatt a főszereplőknek szállást adó luxusyachtok tették zsúfolttá a kikötőt (de mi még időben érkeztünk), illetve gyakori látvány volt egy-egy pajzsot és pallost cipelő marcona barbár harcos is…
 • Csütörtökön észak felé indulunk, remélhetőleg jó széllel, mert nagyot szeretnénk aznap harapni a távolságból: Murter szigete a célunk, annak is a legkisebb, legkevésbé ismert ACI marinája, Jezera.
 • Pénteken 30 mérföld táv vár ránk Zadarig, ami még akkor sem megerőltető, ha Maestral fúj, ami élvezetes cirkálást jelenthet a báziskikötőnk felé.

KÖLTSÉGEK:

Részvételi díj: 690 euró/fő,
visszatérő vendégeinknek -10% =
 620 euró/fő, akárcsak párosan érkezőknek! (hozz magadnak kabintársat!)
Szállás a hajók kabinjaiban, a hajókonyha jól felszerelt, a kikötős napokon a közelben jobbnál jobb tintahalas éttermek lesznek. Vendégeink vezethetik a hajókat -skippereink figyelme mellett és tanácsaival- a tenger örömeinek élvezete mellett begyakorolhatják a hajózás minden fontos manőverét.

Várunk Téged is! A hajók hamar megtelnek, nálunk sosem marad üres hely, írj gyorsan! Hozd el párodat is, hogy a kétszemélyes kabinban a legjobb társad legyen melletted.

Fontos információ: a túrára nemdohányzó vitorlázókat várunk! 

Fontos: A túra megtelt!

Katamarán tréning

A tanfolyam célja:
a katamaránhajózás egyre népszerűbb módja a vitorlázásnak, a katamaránok ugyanis az egytestű hajóknál sokkal nagyobb kényelmet és stabilitást nyújtanak. A katamaránok azonban méretük miatt az egytestű hajóknál nehezebben kezelhetők, ezért aki katamarán bérlést tervez, érdemes egy tréning keretében alaposan megismerni és begyakorolni a többtestű hajók manővereit.
A tanfolyam segítségével képes lesz önállóan kezelni egy nagy méretű vitorlás katamaránt!

Hajótípus:
Helia 44 vitorlás katamarán. A hajó prémium kategória, gyártási éve 2015. Méretei: 13,5 m hosszú, 7,4 m széles, vitorlafelülete 115 m2, hajómotorok: 2 db 55 LE Volvo Penta.

Tanfolyamdíj:
400 euró/fő.
Két fő együttes részvételével 10% kedvezmény: 360 euró/fő.
Az oktatóhajón a szállás díjmentesen biztosított!

PROGRAM ÉS TEMATIKA:

 • találkozó első nap 15:00 Marina Zadar
 • hajóismeret, kezelőszervek, gépészet
 • biztonsági berendezések használata
 • kormánykezelés, kormányállás kezelőszervei
 • kikötői manőverek
 • vitorlakezelés, elektromos csörlő használata
 • szélirányok, vitorlabeállítás és vitorlamanőverek
 • vitorlakurtítás, reffelés
 • navigációs és kommunikációs eszközök használata
 • vitorlástúra horgonyzási gyakorlattal Ugljan-szigetére
 • tanfolyamzárás, hazautazás: harmadik napon 15:00

Kiknek ajánljuk a tengeri hajóvezetői tanfolyamot?

Mindenkinek, akik önállóan szeretnének hajózni a tengeren akár egy bérelt vitorlás hajóval, akár egy saját motorcsónakkal. 3 métert meghaladó hajóhossz esetén már jogosítvány kell a hajózáshoz, ezzel a tanfolyammal akár 20 méter hajóhossz méretű hajókat is vezethetsz! Alsó korhatár betöltött 16. életév, felső korhatár nincsen. Hölgyeket is szeretettel várunk!

Jelentkezz mielőbb, a jelentkezést a létszám betelte után azonnal zárjuk!