Szükséges balatoni/tengeri előképzettség a tanfolyamokhoz?

Nem szükséges, szeretettel várunk előképzettség nélkül is. Viszont a vizsga után mindenképpen érdemes elvégezni a tengeri manővertréninget, ez nagy segítség az önálló hajózáshoz.

Hány éves kortól tehető le a vizsga?

A Skipper B kategória betöltött 16. életévet követően, a Skipper C-hez min. betöltött 18. életév kell.

Milyen és mekkora hajót vezethetek majd?

30 bruttó regisztertonna méretig (kb. 20 méter hajóhossz, ez igen nagy méret) vezethetsz vitorlás vagy motoros hajót. Egytestű vitorlást, katamaránt, motoros yachtot, jetski-t, bármilyet, mindenféle vízijárművet, ami belefér ebbe a méretbe. A belvízi jogosítvánnyal ellentétben itt nincsen külön vitorlás/motoros kategória.

Hol érvényes a jogosítvány?

Mindkettő nemzetközi, a Skipper B kategória 12 tengeri mérföldig (kb. 20 km) érvényes, amit a parttól vagy szigetek esetén a legkülső szigetsortól számítanak. A Skipper C kategória mérföld korlátozás nélküli, ezért hívjuk “korlátlannak”.

Melyiket válasszam, Skipper B vagy Skipper C?

A Skipper B kategória a legtöbb hajósnak bőven elegendő. A Skipper C akkor kell, ha hosszú utakat tervezel, vagy a világ távolabbi pontjain is hajózni szeretnél. Mivel az időtartam és az ár is dupla a B és C között, csak akkor érdemes a C-t választani, ha tényleg szükséged van rá. Ha reálisan nézve az Adrián vagy a közeli tengereken lesz lehetőséged hajózni, gyere a Skipper B tanfolyamra! Ha viszont lehetőséged van ennél messzebb kalandozni, akkor inkább a korlátlan jogosítvány a jó választás.

Miben jobb a ti tanfolyamotok, mint a konkurenseiteké?

erre könnyű válaszolni: a gyakorlati oktatásban vagyunk mi sokkal jobbak. Máshol vagy egyáltalán nincsen gyakorlati oktatás nincsen, nagyon kevés, mivel azt drága és körülményes megszervezni. Nekünk saját oktatóhajónk van a tengeren. Az egyik fő specialitásunk pont az, amitől minden hajós tart egy kissé: a kikötői manőverek. Ezt sok iskolában egyáltalán nem gyakoroltatják a vendégekkel a károkozás veszélye miatt. Mi ezt is megtanítjuk, nem csak a veszélytelen vitorlamanővereket.

Ha megszerzem a tengeri jogosítványt, vezethetek belvízen is, vagyis a Balatonon és a Dunán?

Sajnos nem, ez tengeri jogosítvány, csak tengerekre érvényes. A folyók és tavak kategóriája külön képesítés, ezt hívják belvízi jogosítványnak, azzal a Balatonon www.vitorlasiskola.hu és a Dunán www.motorcsonakjogsi.hu foglalkozunk.

Milyen szintű nyelvtudás szükséges a tengeri vizsgához?

Minimális alapszintű angol vagy német nyelvtudás (pl. számok, színek ismerete, néhány gyakori ige és főnév) már elegendő. A vizsgafeladatok úgy vannak kitalálva, hogy ne a nyelvtudást osztályozzák: pl. térképi feladatok, illetve a vizsgabiztosok az alap hajós kifejezéseket ismerik magyarul is. Tolmács nincsen a vizsgán, de nem is szükséges!

A vizsgán van gyakorlati rész is, vagy csak elméleti?

A Skipper B (12 mérföldes) vizsga csak elméleti, a Skipper C (korlátlan) vizsga elméleti és gyakorlati részből áll. A Skipper B esetében a hatóság úgy gondolja, a gyakorlatot úgyis megszerzi mindenki a saját jól felfogott érdekében, vagy ha mégis bajba kerül, 12 mérföldön belül könnyen kap segítséget. A korlátlen eltávolodású C vizsgával azonban olyan helyekre is el lehet jutni, ahol messze van a segítség, ezért itt mélyebb tudás kell.

Alkalmas vagyok a tengeri hajózára?

Semmilyen extra képesség nem kell. Ha alkalmas vagy gépkocsi vezetésére, akkor hajóvezetésre is alkalmas leszel. A Skipper B jogosítványhoz nem kell orvosi vizsgálat, de a Skipper C-hez igen. Akinek a gépkocsit megadják, azoknak a hajós alkalmasságot is meg fogják adni. Úszástudást sem kell igazolni.

Milyen életkorúak a résztvevők, nem baj ha túl idős/túl fiatal vagyok?

A részvevők életkora nagyon változatos 18-98 között. (98 éves vendégünk még nem volt, de 80 feletti már több is, és természetesen voltak 18-20 éves résztvevőink is). A leggyakoribb azért a 30-60 közötti korosztály. Hölgyek is mindig jönnek a tanfolyamra, a kor és a nem a XXI. században már nem lehet akadály, szeretettel várunk!

Egyedül érkezzek, vagy hozzam el a páromat is?

Mindig vannak egyedül érkező vendégeink (ők vannak többen) és párok is. A pár elhozásában annyi a ráció, hogy lesz képzett társad, aki segít majd a kikötésnél és a hajózásnál, erős szélben ez kincset ér! Ha máskor nem is, de a manővertréningre mindenképpen érdemes elhozni párodat is, ha azt akarod, hogy értse, ami a hajón történik. De érdemes elhozni a tanfolyamra is, nem árt, ha két jogosítvány van a családban!

Leutazás/szállás/étkezés ezeket hogyan szoktátok megoldani?

Ezeket önállóan kell megoldani. Akik tengeren szeretnének hajózni, általában nem szokott probléma lenni a zadari leutazás, de ha valaki mégis szeretne útitársat vagy leutazási segítséget, kérés esetén körbe tudunk kérdezni a tanfolyamtársak között. Szinte mindenki saját autóval jön, de jöttek má Flixbusszal is a tanfolyamra. Az étkezés megoldása Zadarban nem probléma, az utóbbi években pedig a szálláskeresés is tökéletesen megoldható interneten (hotel/panzió/airbnb/booking stb.) de szükség esetén tudunk ajánlani szállást.

Kell-e valamilyen speciális ruha, egyáltalán, mit kell hoznom a tengeri tanfolyamra?

Nem kell nagy beruházást tenned: kell egy váltócipő a hajóra (deckcipő vagy világos talpú sportcipő) illetve időjárásnak megfelelő sportos öltözék elegendő. Nem kell Helly Hansen ruhát venned a tanfolyamra, ennek ellenére nem árt, ha beszerzel egy Decathlon kategóriájú olcsóbb sportáruházban hajós deckcipőt, vízhatlan alsó-felső ruhát meg egy hajós gumicsizmát. Nem a tanfolyam miatt, hanem a későbbi önálló hajózáshoz előbb-utóbb kelleni fog!

Kell-e előre készülnöm a tanfolyamra?

A tananyagot előre elküldjük, érdemes elolvasni, de amúgy mindent az alapoknál kezdünk majd.

Előfordulhat, hogy megbukok a vizsgán?

Igen, ha nem tanulsz, megbukhatsz. A tanfolyamdíjjal a sikeres vizsgát nem vásárolod meg, csak az ahhoz szükséges lelkiismeretes felkészítést. Nagyon-nagyon ritka esetben szokott előfordulni sikertelen vizsga, de akkor is csak a sokadik mentőkérdés után. A vizsgáztatók nagyon segítőkészek és korrektek, nem céljuk senkit sem megbuktatni.

A tanfolyam után hogyan tudok majd hajózni?

Bérelt hajóval. A hajócharter komoly szabadidő üzletág minden tengeri országban, nem lesz gond hajót találni, akár vitorlást, akár motorost. Mi is ajánlunk hajóbérbeadással foglalkozó korrekt chartercégeket, akikkel meg tudod tenni az első önálló lépéseket!

Mikor kapom meg a jogosítványt, bérelhetek azonnal hajót a vizsga után?

A Skipper B jogosítványt azonnal kiállítják a vizsgát követően, akár már aznap délután hajózhatsz. A Skipper C jogosítvány elkészülése több idő, postán érkezik, kb. 3 héten belül. A Skipper B tanfolyamainkon gyakori, hogy a vendégeink maradnak még pár napot és rögtön kipróbálják a tanultakat. Ha mással nem, hát egy bérelhető motorcsónakkal, és felfedezik a környező szigetvilágot!