Szükséges balatoni/tengeri előképzettség a tanfolyamokhoz?

Nem szükséges, szeretettel várunk előképzettség nélkül is! Viszont a vizsga után mindenképpen érdemes elvégezni a tengeri manővertréningünket, ez nagy segítség az önálló hajózáshoz!

Hány éves kortól tehető le a vizsga?

ICC+B kategória betöltött 16. életévet követően, a Skipper C-hez betöltött 18. életév kell.

Milyen és mekkora hajót vezethetek majd?

30 bruttó regisztertonna méretig (kb. 20 méter hajóhossz, ez igen nagy méret) vezethetsz vitorlás vagy motoros hajót. Egytestű vitorlást, katamaránt, motoros yachtot, jetski-t, bármilyet, mindenféle vízijárművet, ami belefér ebbe a méretbe, nincsen külön vitorlás vagy motoros kategória, bármit vezethetsz.

Hol érvényes a jogosítvány?

Mindkettő nemzetközi, az ICC+B kategória folyók és tavak+12 tengeri mérföldig (kb. 20 km) érvényes, amit a parttól vagy szigetek esetén a legkülső szigetsortól számítanak. A Skipper C kategória mérföld korlátozás nélküli tengeri okmány, ezért hívjuk „korlátlannak”.

Melyiket válasszam, ICC+B vagy Skipper C?

ICC+B kategória a legtöbb hajósnak bőven elegendő. A Skipper C akkor kell, ha hosszú utakat tervezel, vagy a világ távolabbi pontjain is hajózni szeretnél. Mivel az időtartam és az ár is dupla a kettő között, csak akkor érdemes a C-t választani, ha tényleg szükséged van rá. Ha reálisan nézve tavakon és folyókon, vagy az Adrián vagy a közeli tengereken lesz lehetőséged hajózni, gyere az ICC+B tanfolyamra! Később majd a tengeri korlátlan jogosítvány a jó választás.

Miben jobb a ti tanfolyamotok, mint a konkurenseiteké?

abban, hogy mindent profi módon megszervezünk Neked: oktatás, vizsga, szállás, minden meg van szervezve és előkészítve. A hangulat nyugodt, stresszmentes. Az oktatók motiváltak, udvariasak. Vannak kollégák is, de az iskola vezetője személyesen jelen van minden tanfolyamon és személyesen oktat. Nagy különbség.

Ha megszerzem a tengeri jogosítványt, vezethetek belvízen is, vagyis a Balatonon és a Dunán?

Igen! A Balatonon, Dunán, Tiszán is hajózhatsz az ICC+B jogosítvánnyal. Ezt 2022-ben mondta ki az Alkotmánybíróság (korábban horvát lakcímkártya kellett hozzá) 2022. VII. 07. óta korlátozás nélkül használható minden magyar belvízen, azaz az összes tavunkon, folyónkon. A Magyar Közlönyben is megjelent, jogerős, itt olvashatsz róla bővebben.

Milyen szintű nyelvtudás szükséges a vizsgához?

Az ICC+B vizsgafeladatok úgy vannak kitalálva, hogy ne kelljen nyelvtudás: pl. térképi feladatok, és kitérési helyzetek bemutatása hajómakettekkel. 

A Skipper C vizsgához minimális szintű angol nyelvtudás szükséges. (számok és alapkifejezések ismerete)

A vizsgán van gyakorlati rész is, vagy csak elméleti?

Az ICC+B vizsga csak elméleti, a Skipper C (korlátlan) vizsga elméleti és gyakorlati részből áll. Az ICC+B esetében a hatóság úgy gondolja, a gyakorlatot úgyis megszerzi mindenki a saját jól felfogott érdekében (gyere el a manővertréningünkre!), vagy ha mégis bajba kerül, 12 mérföldön belül könnyen kap segítséget. A korlátlan eltávolodású C vizsgával azonban olyan helyekre is el lehet jutni, ahol messze van a segítség, ezért itt mélyebb tudás kell.

Alkalmas vagyok a hajózára?

Semmilyen extra képesség nem kell. Ha alkalmas vagy gépkocsi vezetésére, akkor hajóvezetésre is alkalmas leszel. Az ICC+B jogosítványhoz nem kell orvosi vizsgálat, de a Skipper C-hez igen. Akinek a gépkocsit megadják, azoknak a hajós alkalmasságot is meg fogják adni. Úszástudást sem kell igazolni.

Milyen életkorúak a résztvevők, nem baj ha túl idős/túl fiatal vagyok?

A részvevők életkora nagyon változatos 18-98 között. (98 éves vendégünk még nem volt, de 70 feletti már több is, és természetesen voltak 18-20 éves résztvevőink is). Az ICC+B tanfolyamra 16 éves kor az alsó korhatár, sokszor volt már apa-fia párosunk a tanfolyamon. A leggyakoribb azért a 30-60 közötti korosztály. Hölgyek is mindig jönnek a tanfolyamra, a kor és a nem a XXI. században már nem lehet akadály, szeretettel várunk Téged is!

Egyedül érkezzek, vagy hozzam el a páromat is?

Mindig vannak egyedül érkező vendégeink (ők vannak többen) és párok is. Az ICC+B vizsga párban olcsóbb, 10% kedvezményes. A manővertréningre is érdemes elhozni párodat is, ha azt akarod, hogy értse, ami a hajón történik. De érdemes elhozni a tanfolyamra is, nem árt, ha két jogosítvány van a családban!

Leutazás/szállás/étkezés ezeket hogyan szoktátok megoldani?

A leutazást egyénileg kell megoldani, de igény esetén telekocsikat szervezünk.

Az ICC+B tanfolyamra Hotel Castellum (Csáktornya) a bázisunk, a szobákat előre lefoglaljuk a tanfolyamokra. A Skipper C tanfolyamhoz Hotel Mediteran (Zadar) a partnerünk. A szállást mi intézzük neked. A szobaárban bőséges reggeli van, a többi étkezés önellátó.

 

Kell-e valamilyen speciális ruha, egyáltalán, mit kell hoznom a tengeri tanfolyamra?

Nem kell nagy beruházást tenned. Az ICC+B tanfolyamra semmi különös nem kell, a Skipper C-re hajós cipő és sportos öltözék. A manővertréninghez azonban javasolt egy egyszerűbb (pl. Decathlon árfekvésű) vízhatlan ruha, hiszen minden időben hajózunk!

Kell-e előre készülnöm a tanfolyamra?

Igen, a tananyagot előre elküldjük.

Előfordulhat, hogy megbukok a vizsgán?

ICC+B: Nem. Az ICC+B vizsgán a vizsgáztatók tudják, hogy kedvtelési célú vizsga, nem buktatnak.

Skipper C: mivel ez a jogosítvány munkavállalásra is használható, ezért ott -ha valaki nagyon nem felkészült- akár buktathatnak is.

 

A tanfolyam után hogyan tudok majd hajózni?

Bérelt hajóval. A hajócharter komoly szabadidő üzletág minden országban, nem lesz gond hajót találni, akár vitorlást, akár motorost. Mi is ajánlunk hajóbérbeadással foglalkozó korrekt chartercégeket, akikkel meg tudod tenni az első önálló lépéseket, akár a Balatonon, akár az Adrián!

Mikor kapom meg a jogosítványt, bérelhetek azonnal hajót a vizsga után?

Az ICC+B jogosítványt azonnal kiállítják a vizsgát követően, akár már aznap délután hajózhatsz. A Skipper C jogosítvány elkészülése több idő, postán érkezik, kb. 3 héten belül. Az ICC+B tanfolyamainkon gyakori, hogy a vendégeink maradnak még pár napot és a tengerparton és rögtön kipróbálják a tanultakat. Ha mással nem, hát egy bérelhető motorcsónakkal, és felfedezik a környező szigetvilágot!