Vitorlás manőverténing

A vitorlás manővertréning

A TANFOLYAM CÉLJA:

Begyakorolni azokat a kritikus manővereket, amelyek az önálló tengeri hajóbérlést stresszessé teszik. Vitorlakezelés? Begyakoroljuk. Profi vitorlakurtítás erős szélben? Begyakoroljuk. Kikötői manőverek? Begyakoroljuk. Biztonságos horgonyzás? Begyakoroljuk. Célunk, hogy Te is élvezhesd nyaralásod alatt a tengeri vitorlázást és ne veszítsd el a bérelt hajóért letett kauciót!

Kinek ajánljuk

Ha már van tengeri jogosítványod, ez a tréning amire szükséged van a rutinhoz! Sok tanfolyamon nem adják meg a szükséges gyakorlati képzést, csak a “papír” megszerzése a cél. Ha szeretnél önállóan hajózni és nem szeretnél idegeskedni a szűk helyre történő kikötői ki-beállásoktól, hirtelen lecsapó erős széltől, vagy hogy tartani fog-e éjszaka a horgony, akkor itt a helyed!

KÍSÉRŐ RÉSZVÉTELE A TANFOLYAMON:

A tanfolyam kiválóan alkalmas párod/családtagjaid/barátaid képzésére is, hogy ők is értsék és élvezzék a hajózást. Ha a társ akit hozni szeretnél, még nem hajózott, a tréning során megkapja azt a tudást, amivel majd segíteni tud neked. Ha családdal szeretnél hajózni, akkor szükséged lesz egy képzett társra, ez a tréning neki is szól!

A MANŐVERTRÉNING RÉSZLETES PROGRAMJA:

UTAZÁS ÉS SZÁLLÁS:

A leutazás egyénileg történik, a tanflyam előtti délutánon („nulladik nap”) Budapest-Zadar 600 km, végig autópálya. A szállást a tanfolyamdíj nem tartalmazza, egyénileg kell foglalni. Javasolt szállás: Hotel Mediteran, Zadar. foglalás: info@mediteran.hr

Hoznivalók a tanfolyamra:

külön cipő a hajóra (deckcipő vagy világos talpú sportcipő) sportos öltözék, hűvösebb idő esetén vízhatlan alsó és felső 

ELSŐ NAP:

9:00-18:00 a manővertréning délelőtti részén kikötői manővereket tanuljuk meg: beállás gépi erővel, farral a kikötőhelyre, majd szabályos elindulás. Tréningünkön a kikötői manőverek kiemelt fontosságú feladatok! A kikötői manőverek közben haladó szintű csomózást is gyakorlunk. Délután vitorlamanőverek (ejtés, élesedés, fordulás, perdülés), vitorla kurtítása (reffelés), veszteglés vitorlákkal (shelterezés) 

MÁSODIK NAP:

9:00-16:00 Vitorlástúra Ugljan-szigetre, az útvonal szakaszokra bontva, ahol a résztvevők önálló kapitányként vezetik a hajót és irányítják a legénységet. A túra során az összes fontos manővert ismét gyakoroljuk. Egy öbölben horgonyzási feladatot hajtunk végre, . A manővertréning végén személyes értékelést tartunk, elmondjuk legfontosabb tanácsainkat az önálló hajózáshoz. Tanfolyamzárás, hazautazás 16:00 után

TANFOLYAMDÍJ: 500 EURÓ/FŐ

2024. ÉVI IDŐPONTOK:

→ március 23-25. 
→ március 26-27. 
→ május 05-06.
→ augusztus 27-28. 

→ október 13-14.

OKTATÓHAJÓ: BENETEAU OCEANNIS 40 (12 MÉTER HAJÓHOSSZ, 7 TONNA VÍZKISZORÍTÁS)

Nagy ismétlésszámban gyakoroljuk azokat a manővereket, amelyeken túránk felhőtlen, szorongásmentes élvezete múlhat, főleg ha családdal, tapasztalatlan barátokkal hajózunk:
→ kikötői ki- beállások mooringos kikötőhelyre (szűk helyre is!)
→ vitorlakezelés
→ biztonságos horgonyzás
→ GPS és autopilot kezelés
→ haladó szintű reffelés
→ teendők viharban és havária esetén
→ hajómotor ismeret és főbb meghibásodások kezelése
→ hajócharter ismeretek haladó fokon

Vitorlás manővertréning jelentkezési lap

HAJÓZZ ÖNÁLLÓAN A TANFOLYAM UTÁN!

A 3 napos tengeri manővertréningen minden fontos manővert begyakorlunk!

GYAKORI KÉRDÉSEK A TANFOLYAMMAL KAPCSOLATBAN:

Milyen tudással érdemes erre a tanfolyamra jelentkezni?

-Ez a tanfolyam egyformán hasznos kezdőknek és vizsgával már rendelkezőknek, valamint családtagok megtanítására. Kiváló alkalom az önálló hajózás előtt magabiztosságot szerezni a tréningen. Van olyan vendégünk is, aki minden szezon elején elvégzi a manővertréninget, egyfajta “besíző túraként” tekint rá. Aki nem tud összeszedni egy saját túrára való csapatot, de szeretné frissen tartani tudását, azoknak is jó program. A gyakorlatok hasznosak és élvezetesek, mindenkinek tudunk újat tanítani.

-Mit tanulunk, melyek a főbb manőverek?

-Mindent, ami ahhoz kell, hogy önállóan elvigyél egy bérelt vitorlást és épségben vissza is hozzad, a rajta lévőkkel együtt. Rutint szerzel a kikötésekben, ami a fő stresszforrás egy kezdő kapitánynak. Megtanulod a helyes vitorlamanővereket, és persze megtanulod azt is, hogy mit kell tenni, ha túlzottan beerősödik a szél. Horgonyozni is megtanulunk- rendesen- hogy a túrádon ott ébredj, ahol ledobod a horgonyt.

A manővertréning után vendégeink sokkal nyugodtabban, stresszmentesen élvezik hajós szabadságukat, akár a családdal, gyerekekkel, tapasztalatlan barátokkal a fedélzeten!

Szeretettel várjuk családtagjaidat is  tréningen, hogy képzett segítőid legyen az önálló hajózásnál!