Gyakori kérdések

Gyakori kérdések-mindent összeszedtünk!

“Teljesen kezdő vagyok, kissé zavarban. Több vitorlástanfolyamot hirdetnek nagyon eltérő árakon. Nem tudom melyiket válasszam. Hogyan lehet ezeket összehasonlítani?”
Válassz gondosan! Hogy összevethesd az ajánlatokat (az ár/teljesítmény viszonyt), érdemes megkérdezni, hogy:

Mit tudok megtanulni AZ ICC+B hajóvezetői tanfolyamon?

Megtanulod a navigációt, térképismeretet, kitérési szabályokat, a hajók jelzéseit, a VHF rádió használatát és ami a lényeg: megszerzed a belvízi+tengeri jogosítványt: hajózhatsz a Balatonon, Dunán vagy tengereken, vitorlás vagy motoros hajóval.

Mit tudok megtanulni a Skipper C hajóvezetői tanfolyamon?

Megtanulod a térképi navigációt, a COLREG-et (tengeri hajózási szabályzat) hajómotor ismeretet, a tengerjog kérdéseit, vészhelyzeti tudnivalókat mindazt, ami a nyílt tengeri hajózássl kapcsolatos. A jogosítvánnyal a világ bármely tengerén hajózhatsz!

Mit gyakorlunk be a vitorlás manővertréningen?

A kikötői manővereket emelt szinten (ez a legkritikusabb része a hajózásnak) a vitorlámanővereket, horgonyzást, reffelést (ha nem tudod mi az, akkor van mit gyakorolni) navigációt és útvonaltervezést. Mindent, ami stresszmentessé teszi a későbbi hajós nyaralásodat. Itt szerencsére nincsen vizsga.

Mire és hová érvényes a jogosítvány?

ICC+B: nemzetközi belvízi+tengeri, vitorlás és motoros hajókra egyaránt, folyókon (pl. Duna, Tisza) és tavakon (pl. Balaton)+a tenger parti zónájában (parti tenger: 12 tengeri mérföld, azaz 20 km a külső szigetsortól) maximum 30 bruttó regisztertonna méretű hajókra. Ez nagyon nagy méret, kb. 20 métert jelent hajóhosszban.

Skipper C: tengerre és óceánra vitorlás és motoros hajókra egyaránt, mérföld korlátozás nélkül (tehát parti tengerre és nyílt tengerre, óceánra is) maximum 30 bruttó regisztertonna méretű hajókra.

A legfontosabb kérdés: mennyibe kerül a tanfolyam, vannak rejtett extrák?

Rejtett extrák csak az oktatási színvonal minőségében vannak. ICC+B tanfolyam 550 euró, (két fő jelentkezése-10%=495 euró) a Skipper C tanfolyam 950 euró. Ezekben az árakban a vizsgadíj is benne van! A vitorlás manővertréning díja 450 euró. Külön költség: leutazás, szállás, illetve az étkezés. A szállást megszerveztük, leutazásban ha kell, segítünk telekocsikkal.

Jelentkezéskor 150 euró fizetendő, a fennmaradó rész a tanfolyam megkezdésekor.

Mi van ha lemondom a tanfolyamot?

Lemondási feltételek: a tanfolyam kezdőnapja előtt legalább 30 nappal történő lemondás esetén a befizetett összeg (150 euró) visszajár, vagy későbbi időpontra módosítható a tanfolyam. A tanfolyam kezdőnapjától számított 30 napon belüli lemondás esetén sajnos nincsen mód visszautalásra és időpont módosításra sem, gyere el vagy küldj magad helyett valakit!

Hogyan tudok jelentkezni? Mennyivel korábban érdemes?

Minden tanfolyamunk teltházas, nálunk nincsenek “last minute” helyek, jelentkezz minél korábban!

A jelentkezés egyszerű és gyors: a jelentkezési ŰRLAPON (azonnal válaszlevelet kapsz!)

kell orvosi igazolás?

Az ICC+B jogosítványhoz nem kell, elegendő az érvényes gépkocsivezetői jogosítvány (akinek nincsen, van számára külön orvosi igazolás formanyomtatvány).

Skipper C: mivel ez munkavállalásra is alkalmas, tengeri szolgálati alkalmassági igazolás kell (még itthon), adunk hozzá (magyar) szakorvos címet.

Azt hallottam, hogy a horvát vizsgán tolmács vizsgázik helyettünk, elég ha befizetem a pénzt már meg is van a jogsi. Igaz ez?

Te vizsgázol, nem pedig valaki más helyetted. Mivel a vizsgáztatók nagyon rendesek és segítőkészek, az jutott el a köztudatba, hogy a választ is elmondják a vizsgázó helyett. Ez nem igaz, a vizsgáztatók csak olyat engednek tengerre, aki az elvárt minimumról sikeresen számot ad.

A nyelvtudásom nem erős. le tudok így vizsgázni?

ICC+B: nem kell idegennyelv ismeret, le tudsz vizsgázni probléma nélkül. A vizsgán gyakorlatias feladatokat adnak (térképműveletek).

Skipper C: legyen minimális angol nyelvismereted.

Kell előre tanulnom a vizsgára?

Igen. küldünk jelszót az előzetes tananyaghoz.

De mégis, hogyan kell elképzelni a vizsgát?

A Hatóság kijelöli a csoportunknak a vizsganapra a vizsgatermet, odamegyünk a kiírt időpont előtt legalább 15 perccel, látjuk a csapatunk névsorát az ajtón (ábécé sorrend) a vizsgáztatók megérkeznek (pontosak és kapitányi egyenruhával tisztelik meg a vizsgát) elkezdik a vizsgát. Az ICC+B vizsga elméleti (gyakorlati rész nincsen), általában kettő vizsgáztató van: egyiknél a térképi műveletekből kell vizsgázni, a másiknál a kitérési szabályokból és a VHF rádióból (mayday vagy panpan hívásprotokollt leadni). Ahogy a vizsgázó az egyiknél végzett, átül a másikhoz. Gyorsan pörög a vizsga. Aki végzett, kimegy és behív egy új vizsgázót a névsor alapján. 

A Skipper C vizsga gyakorlati résszel kezdődik (kikötői manőver vitorlás hajón, de motorral kell végrehajtani az oldallal beállást vagy betolatást) ezt követi az elméleti vizsga, itt négy vizsgáztató van.

Mikor kapom meg a jogosítványt?

ICC+B: azonnal!

Skipper C: postán, kb. 3 hét

Nagyon tetszik, hogy A szállást is megszervezitek. Milyen lesz a szállás?

Hotel elhelyezés svédasztalos reggeli, wifi, biztonságos parkolás. Nagyon színvonalas a szállás, a tanfolyami kedvezménnyel pedig az ára is nagyon kedvező!

Eljöhet a szállásra kísérőnek a családom?

Kísérők elszállásolására nagyon korlátozottak a lehetőségeink, mivel az előre lefoglalt helyeinket tanfolyami vendégeinknek szeretnénk kiadni. 
A megoldás: elhozod családtagodat résztvevőnek, hiszen akkor tud majd neked segíteni később a hajón, és jobban érti/élvezi majd a hajózást. 16 éves kortól letehető az ICC+B vizsga!

Olvastam, hogy magyar hajóvezetői képesítés is szerezhető, amit A Nemzeti Közlekedési Hatóság állít ki. Miben különbözik az a horvát képesítéstől?

Az eredmény (a hajóvezetői jogosultsági kör) mindkét jogosítvány esetében ugyanaz, de a magyar hajóvezetői jogosítvány megszerzése jóval időigényesebb és drágább, mint a horvát képesítés. A magyar rendszerben egymásra épülő jogosítványokat kell szerezned (külön kategória a belvíz és a tenger), a horvát rendszerben ezzel szemben van kombinált belvízi+tengeri jogosítvány is, illetve a horvát rendszerben a korlátlan jogosítványnak nincsen előfeltétele, akár ezzel is lehet kezdeni. A magyar rendszerben sajnos időigényes és drága lépcsőket kell megmásznod, sok megszerzendő egyéb papírral…

Kell-e rádiós képesítést szereznem külön?

Nem kell, mivel a rádiós képesítést (VHF Radio Operator Certificate) minden horvát képesítés tartalmazza!

KELL előképzettség?

Nem kell!

Hogy tudok eljutni a tanfolyamra, szerveztek utazást?

Ha igény van rá, írunk egy kör e-mailt írunk a tanfolyami társaknak, hogy van-e szabad hely ill. autó költségmegosztásos utazásra.

Milyen messze van a tanfolyam?

ICC+B: Cakovec (Csáktornya) Budapesttől 260 km (2 óra)

Skipper C: Zadar Budapesttől 600 km (6 óra)

Hol lehet étkezni a tanfolyam ideje alatt?

A szállodában bőséges reggelit adnak, túlzás nélkül ötcsillagosnak nevezhető. A többi étkezés önellátó. (az étteremben vacsorázni is lehet, a közelben sok jó lehetőség is van)

Hol tudok hajót bérelni a tanfolyam után?

Balatonon: www.kaloz.com és www.bestyacht.hu

Dunán: www.kisdunahajokolcsonzo.hu és www.szalljvizre.hu

Adrián: www.albatros-yachting.com