A VIZSGÁRÓL

AZ ICC+B (BELVÍZI+TENGERI) ÉS A SKIPPER C (“KORLÁTLAN”) TENGERI HAJÓVEZETŐI JOGOSÍTVÁNY SZEREZHETŐ MEG TANFOLYAMAINK VÉGÉN.

Mindkét vizsga nemzetközi, a megszerezhető képesítés érvényes motoros és vitorlás hajókra, maximum 30 bruttó regisztertonna méretig. Ez nagyon nagy méret, kb. 20 métert jelent hajóhosszban, (tengeri hajóknál a hasznos belső űrtartalmat jelzik a hajólevélben) vagyis nagy méretű hajók is vezethetők ezzel a jogosítvánnyal.

MELYIKET VÁLASSZAM:

A ICC+B belvízi+tengeri okmány a legtöbb vitorlázó számára bőven elegendő, hiszen a hazai vizeken (Balaton, Duna, stb.) is használható, illetve a tengeren (12 mérföldes eltávolodás) is minden szép látnivaló ezen belül helyezkedik el.

A Skipper C (“korlátlan”) okmány azok számára szükséges, akik nyílt tengeri vagy óceáni vitorlázásra készülnek.

A tengeri jogosítvány kategóriákról a Blog-ban bővebben is írunk.

MIT KELL TUDNI A TENGERI VIZSGÁRÓL?

Az ICC+B belvízi+tengeri vizsga elméleti jellegű, könnyű szóbeli vizsga, egyszerű feladatokkal (térképismeret, útjog helyzetek bemutatása).

a Skipper C korlátlan tengeri vizsga sokkal összetettebb, hiszen korlátlan tengeri jogosítványt ad, amely munkavégzésre is feljogosít. (belvízre ez az okmány NEM ad képesítést!). Gyakorlati vizsga is van (kikötői manőver), utána elméleti vizsga.

MI SZÜKSÉGES A VIZSGAJELENTKEZÉSHEZ?

A vizsgához a tanuláson kívül érvényes útlevél vagy személyi igazolvány, illetve 4 db igazolványkép szükséges.


Vizsgadíj: 

  • 150 euró/fő

Korhatár: 

  • ICC+B vizsgánál betöltött 16. életév
  • Skipper C vizsgánál betöltött 18. életév

Tanfolyamunkon felkészítünk a sikeres tengeri vizsgára! Szeretettel várunk a képzésen!

A tengeri vizsga tárgyai:

→ kitérési szabályzat (Colreg)
→ fény- és hangjelzések ismerete
→ hajózási térképismeret
→ hajózási rádió (VHF) használata

Nyelvtudás:

A vizsgáztatók a hajózásban használt magyar kifejezéseket ismerik, a vizsgafeladatok nyelvtudás nélkül is megoldhatók, főleg térképpel kapcsolatos műveletek.

skipper B jogsi