Bejegyzések

Beszámoló a júniusi Skipper B tanfolyamról

Megkezdődött a nyár, a tanfolyam résztvevőivel  június 04-én találkoztunk a „Barka Bar” előtt. A tanfolyam előtti napon mi már a helyszínen voltunk az oktatókollégákkal, és együtt éltük át azt a jó kis vihart, ami miatt a kezdőnapon lezárták az autópályán az utolsó hosszú alagutat, így a résztvevők közül páran az utolsó pillanatban értek a találkozónk helyszínére, de szerencsére mindenki megérkezett. Az első délután kikötői hajóismereti foglalkozással és csomózással melegítettünk be, majd következett az elméleti oktatás. A fényjeleket szünetben megnéztük a kikötőben álló hajókon is, így sokkal hatékonyabb a tanulás! Térképi műveletek, Colreg, VHF rádió kezelés, az idő hamar elrepült, 19:00 körül fejeztük be az első napot, sikerült minden témakört átvennünk.

A második nap a gyakorlaté: az oktatóhajón a felszerelések átnézésével kezdtünk, majd kihajóztunk és hajómotor manőverekkel kezdtük a tréninget. Iránytartás, kanyarodás, tolatás. Amikor ezek jól mentek, kikötői manőverek következtek: parkolás mooringos kikötőhelyekre. Nem is könnyű feladat, de az önálló hajózáshoz nélkülözhetetlen! Délutánra jó szél kerekedett, vitorlamanőverekkel folytattuk, ejtettünk, élesedtünk, fordultunk és halzoltunk egész délután. Nagyon élveztük a jó szelet! A végén reffelni is kellett, de a Maestral (északnyugati szél) általában ilyen. A nap zárásaként horgonyzást gyakoroltunk a közeli öbölben.

A harmadik napon délelőtt a Kapitányságon találkoztunk, ami a délutáni vizsga helyszíne lesz. Itt átvettük az anyagot ismét, majd a vizsgafeladatokat gyakoroltuk be. Egy ebédszünet és rövid pihenő után következett a vizsga. Az izgalom szokás szerint nagy, az eredmények pedig szokás szerint jók: mindenki sikerrel vizsgázott! Az idei év fejlesztése, hogy a Skipper B jogosítványt egyből elkészítik vizsga után, így mindenki a helyszínen kapta meg az okmányt és boldog kapitányként indulhatott haza. Jó szelet mindenkinek!