Bejegyzések

Az Adria szelei

 

A tengeri népek a szélirányoknak külön neveket adnak, jogosan, hiszen minden széliránynak más a karaktere, hullámzása, érkezése, távozása. Nézzük hát őket!

  • Bora: északkeleti irányból fúj, az Adria igazán viharos szele. A téli és tavaszi időszakban nagyon gyakori, ilyenkor nem múlik el hét metszően erős viharos szél nélkül, amikor még az autópályát is lezárják. A nyári időszakban és kora ősszel szerencsére ritka. Kialakulásának oka légnyomáskülönbség a tenger és a szárazföld között, főleg a szárazföld felől érkező hidegfrontbetörések hoznak borát, ha korábban melegebb idő volt. Hirtelen csap le a tengerre, légnyomás csökkenés előzi meg. Szerencsére jól előre jelezhető az érkezése.
  • Levanat: iránya kelet, nagyon ritka szélirány az Adrián.
  • Jugó (Sirokkó): dél-délkeleti irányú erős szél. Fokozatosan érkezik, de igen erős is lehet, általában csapadékot is hoz. Nagyon magas (akár 3 méter) hullámokat alakít ki az Adrián, hiszen ez a tenger északi-dél tájolású. Kellemetlen hullámzást alakíthat ki a déli irányból kevésbé szélvédett kikötőkben.
  • Lebic: délnyugati szélirány, az Adrián nagyon ritka, ebből az irányból a gyors nyári zivatarok érkeznek.
  • Pulenat: nyugati szél, vele sem túl gyakran találkozni, de ha igen, akkor erős lehet.
  • Maestral (ejtsd: maesztrál): északnyugati irányú kellemes erejű szél, az Adria legjobb és szerencsére leggyakoribb vitorlázó szele. A délelőtt második felében érkezik, erőssége délutánra elérheti a 3-4 Beaufort szélerőt. Estére leáll, aztán másnap újra számíthatunk rá. Ha nincsen ciklontevékenység, akkor a Maestral írja a vitorlázásunk forgatókönyvét. Ciklontevékenység idején a Bora vagy a Jugó uralja a tengert, ilyenkor gyakran emlegetjük és várjuk a barátságos Maestral-t.
  • Tramontana: északi szél, igen erős, szerencsére ritkán fúj ebből az irányból a szél, ezért sok adriai kikötő bejárata is északi irányba néz (pl. Zadar).