Bejegyzések

Beszámoló a márciusi Skipper C tanfolyamról

A hajós szezont Zadarban kezdtük 03. 28-án, Skipper C azaz a korlátlan tanfolyammal! Az odaút a szokásos arcát mutatta: a hegekben márciusi havas időjárás, majd az utolsó alagút után napfény és jó idő. A tengerparton 22 fokot mutattak a hőmérők, pedig még csak március van!

Első délután (szerdai nap) a szokásos adminisztráció és bemutatkozás, majd ráhangoló elméleti foglalkozás a program. Első estére városnézést szoktam javasolni a résztvevőknek, halvascsorával, a beszámolók alapján mindenki teljesített a feladatot.

Második nap egy intenzív manővertréning: a kikötőben kezdünk, átnézzük a hajó főbb részeit, majd hajómotorral végzett feladatok jönnek. Kikötések mooringos kikötőhelyre illetve partfal mellé oldallal. Egyik sem könnyű, ha karcolás nélkül akarjuk csinálni, de jól mentek a gyakorlatok. Délután a vitorlamanővereké: iránytartás, fordulás, halzolás. Közben egy kis horgonyzás pihenőnek. Majd újra fel a vitorlákat, gyakorlás élénk szélben majdnem estig. Mindenki széltől kifújt arccal fejezte be a napot, senkit sem kellett ringatni.

A harmadik és negyedik nap azaz a péntek és a szombat erős elméleti napok, sok hasznos anyaggal: kitérési szabályok, jelzéstan (fény és hang) navigációs ismeretek, térképi feladatok, túlélési ismeretek és haváriatréning, szóval itt is peregtek az események. Az ötödik nap vasárnap már laza: fél nap oktatás, majd önálló tanulás, azaz szabad program, amire szükség is van ennyi anyag után.

Hétfőn, vagyis a hatodik napon délelőtt újra gyakorlati rész következik: a gyakorlati vizsgamanőverek begyakorlása a vizsgahajón 9:00-14:00 között. Ezt követte a gyakorlati vizsga, a Kapitányság vizsgabiztosa érkezett 14:00 után pár perccel. Betolatásos parkolást kért mindenkitől, jól mentek a feladatok. 15:00 pedig elméleti vizsga, öt vizsgáztató kérdezte ki a csapatot: egy hosszú asztalnál öt kapitány ült,  mindegyikük külön részt kérdezett ki, a jelöltek pedig ha az egyiknél végeztek, átültek a másikhoz. A vizsga végén a Kapitányság előtt gyülekeztünk, itt közölték az eredményeket, szerencsére mindenki jól szerepelt. Mielőbbi jó szelet!