Bejegyzések

Tengeri jogosítvány kategóriák

Sokféle tengeri jogosítványról hallani. Milyen okmányra van szükségem ahhoz, hogy tengeren hajózhassak? Minden országban érvényes az okmányom? Odaadják majd a bérelt hajót? Tegyünk hát rendet az egyes kategóriák között. Nézzük a tengeri jogosítvány típusokat szép sorban:

Skipper B jogosítvány

A tenger 12 mérföldes (20 km a parttól) zónájában érvényes, azaz beltengeren és parti tengeren. A maximális hajóméret 30 bruttó regisztertonna (kb. 20-22 méter hajóhossznak képzeljük el az ekkora hajót) vitorlást és motorost egyaránt vezethetünk vele. A jogosítvány története a régi Jugoszláv időkre nyúlik vissza: a törvényhozók kitalálták, hogy mindenkinek legyen “papírja” aki a tengeren hajózik. A gyakorlati ismeretekkel minden helyi hajós tisztában volt, csak a közlekedési szabályokkal és a navigációval nem. A hatóság tehát erre a két témakörre hegyezte ki a vizsgakövetelményeket: térképi navigáció, kitérési szabályok ismerete. A vizsgát külföldieknek is lehetővé tették, évente ezrek és ezrek szerzik meg a Skipper B jogosítványt. Európában az a “par excellence” tengeri jogosítvány. A legtöbb hajósnak kiváló választás, akár kabinos vitorlást bérel, akár a saját motorcsónakját húzza le a tengerre. A horvát Skipper B jogosítvány azért is jó választás, mert a VHF kezelői engedélyt is tartalmazza, aki ezzel hajózik, annak nem kell külön rádiós vizsgát tennie. A Skipper B tanfolyam 3 napot vesz igénybe, gyakorlati oktatást is tartalmaz, hogy megtanuld kezelni a hajót. A vizsga egy viszonylag könnyű elméleti vizsga. A vizsga után új dimenziót ölt a nyaralás: a szigetekre TE viszed a családodat és barátaidat, immár hajóval.

Skipper C jogosítvány

Aki a világ bármely országában a 12 mérföldes zónán is túl szeretne hajózni, tehát a beltenger és parti tenger után a nyílt tengeren vagy akár óceánon, azoknak találták ki a Skipper C kategóriát. Mérföld korlátozás nélkül, 30 bruttó regisztertonna méretig vezethetünk vele vitorlás és motorost hajót. Nemzetközi, áthajózhatunk vele az Adria egyik partjáról a másikra (“Dubrovnik-Velence túra”) vagy éppen mehetünk vele Amerikába a Karib-tengerre, de akár egy ázsiai nyaraláson is ezzel bérelhetünk hajót. A Skipper C jogosítvány azoknak való, akik nem szeretik a korlátokat! A tanfolyam 6 napos, a vizsga elméleti és gyakorlati részből áll. Ezzel az okmánnyal miénk lehet az egész világ vízzel borított része…

Yacht Mater A és Yacht Master B kategóriák

100 illetve 500 bruttó regisztertonna hajóméret vezetésére jogosítanak. Ez a kategória a legtöbb hajósnak feleslegesen nagy, megajachtokhoz való okmány. Főleg azoknak van rá szükségük, akik személyzetként (hajóvezetőként) dolgoznának egy nagyon nagy méretű hajón.