Bejegyzések

Skipper B tengeri tanfolyam szeptember 25-27.

Zadar szerencsére a szokásos jó idővel várt minket. A „Barka Bar” előtt találkoztunk, mindenki könnyen idetalált. Tettünk egy rövid sétát a közeli kikötőben, megnéztük a különféle kikötési módokat és a parton álló motorosok hajócsavarjait, orrsugár motorokat. Közkívánatra bevásárolt a csapat beköltözés előtt a Konzum áruházban, a bázison hamar berendezkedtünk és már kezdtük is az elméletet. A tengerrajz és árapály ismeretekkel kezdtünk, és a teraszról hamar meg is állapítottuk, hogy éppen dagály van, jó magas vízállással.

Másnap reggel borongós idő volt, délnyugat felől esőfelhők közelegtek. a tenger nyugodt és síma volt, a felhőzetből remélni lehetett, hogy csak délutánra fog esni, így motoros manőverekkel kezdtünk. Most a bázis előtt gyakoroltunk, nem kellett szélvédett öblöt keresni, alig „lélegzett” a tenger. Minden jól ment, de azért a horgonyzás gyakorlásánál volt egy kis esemény: az utolsó gyakorlatnál a horgony elakadt a fenéken egy sziklában. A bázis előtti öbölben ritka a szikla, homok, apróbb kövek és tengeri fű jellemzi az aljzatot, most megtaláltuk az egyetlen nagyobb sziklát, a borongós idő miatt nem lehetett olyan jól látni a medert, mint máskor. Szerencsére ellenkező irányba motorozva a hajóval ki tudtuk mozgatni a szikla alól, most ugyanis hideg lett volna az idő egy merüléshez, hajósember pedig mégsem veszítheti el a horgonyt…

Másnap délelőtt átismételtünk mindent és irány a vizsga helyszíne. Bár időben érkeztünk, egy cseh csoport már itt várakozott, s hamarosan a vizsgáztatók is megérkeztek. Két kapitány jött vizsgáztatni, az egyik a mi magyar csoportunkat, a másik pedig a cseh csoportot kezdte vizsgáztatni. Szokás szerint minden rendben ment, nem voltak váratlan kérdések. Amíg az igazolványokat elkészítették, addig mi átsétáltunk az óváros tenger felőli oldalára a tengeri orgonához („Morske orgulje”) ami egy érdekes szerkezet: a rakpart kövei alá üreget készítettek, ahová becsapnak a tenger hullámai, a rakpart járdáján pedig behangolt „sípokon” távozik a hullámzás által kiszorított levegő, érdekes dallamokat keltve. Ahogy a hullámverés változik, úgy módosulnak a dallamok is. Egy rövid „”koncert” meghallgatása után visszamentünk az irodába, ahol már készen voltak a tengeri jogosítványok. Jó hajózást mindenkinek!