Bejegyzések

Hasznos címek tengeri vitorlázáshoz

Gyakran kérdezik tőlem vendégeim, hogy honnan tájékozódjanak tengeri vitorlázás előtt, milyen háttér-információkra van ahhoz szükség, hogy biztonságban, nyugodtan hajózhassanak a családdal/barátokkal egy bérelt vitorlással a tengeren, honnan szerezzék be ezeket? A válaszom az, hogy ne aggódjad túl a dolgot és ne vessz el az információk tengerében már az út előtt. A lényegre koncentrálj, nagyjából ezekre a dolgokra:

Hajóbérlés csak megbízható cégtől!

Ki a megbízható? A válasz nagyon egyszerű: ahol hosszú ideig tart a hajó átadása („check in”) de rövid ideig tart a hajó visszaadása =(„check out”). A rossz chartercégnél mindez fordítva van: itt a hajó, itt írja alá, jó utat… majd a végén: no akkor nézzünk meg tételesen mindent, az utolsó kiskanalat is… Az Adrián az egyértelmű favorit az Albatros Yachting Zadarban.

Honnan tájékozódjunk az időjárást illetően?

  1. a legelső egy hozzávetőleges távlati időjárás előrejelzés legyen, amely ha nem is pontos, de azért a főbb várható eseményeket jelzi. Erre kiváló a Windguru, 6 napra előre adnak becslést, ami nem túl pontos, de a „trendet” jelzi.
  2. Pontosítsuk ezt az előrejelzést a 24 órás várható időjárással a Spliti Hidrometeorológiai Intézettől, ami nagyon megbízható, de csak rövid időtávra adnak előrejelzést.

Hol találok majd kikötőhelyet?

A horvát Adrián az ACI Marina kikötőlánc a legjobb, a honlapjukon foglalni is lehet hajóhelyet, a nyári főszezonban ajánlott megtenni.

Ha pedig úgy érzed, hogy lenne még mit csiszolni a tudásodon hogy a nyaralás stresszmentes legyen, gyere el a manővertréningünkre, ahol nagy méretű hajókkal megtanítunk kikötni nagyon kicsi helyre is…